گوشت منجمد و فرهنگ بهداشتي استفاده از آن )
گوشت منجمد و فرهنگ بهداشتي استفاده از آن )
در حال حاضر مهم ترین و اصلی ترین روش نگهداری گوشت ، "انجماد " می باشد. انجماد گوشت اجازه می دهد که بتوانیم گوشت و فرآورده های گوشتی را با بهره گرفتن از روشهای اصولی انجماد و تداوم برودت مناسب به مدت زیادی نگهداری کنیم . حفظ ميزان برودت را در مراحل مختلف توليد ، زنجيره سرد مي گويند كه كنترل و حفظ اين زنجيره بسيار مهم مي باشد كه سازمان دامپزشكي بر كنترل اين زنجيره نظارت كافي دارد . اما نكته اصلي اين كنترل در حلقه آخر آن يعني حلقه مصرف كننده است . مصرف كننده گوشت منجمد در صورت عدم اطلاعات لازم در خصوص شرايط نگهداري گوشت منجمد نه تنها باعث كاستن ارزش غذايي آن بلكه مشكلات بهداشتي نيز بوجود مي آوردند لذا ما بر آن شديم در راستاي آموزش و ارتقاء سطح آگاهي خوانندگان مطالبي را در اين خصوص تشريح كنيم .
1-گوشت منجمد را از فروشگاه های معتبر و مجهز به فریزرهای مناسب و تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور باید خریداری نمود
2-در خرید گوشت منجمد به دمای نگهداری آن يعني ( 18- ) سانتي گراد دقت كنيد .
3- در خرید گوشت، به مهر و برچسب های روی بسته های گوشت و تأییدیه های سازمان دامپزشکی کشور ( بهداشتی ، شرعی )توجه نمائید.
4-در خرید گوشت منجمد، به تاریخ تولید و تاریخ انقضاء مصرف گوشت توجه نمائید که تاریخ مصرف آن هنوز معتبر باشد.
5-حتی الامکان سعی نمائید که از تاریخ تولید گوشت مدت زیادی نگذشته ، و مدت زمان زیاد تری از اعتبار تاریخ آن باقی مانده باشد
6- در انتخاب بسته ها دقت نمائید که روکش نایلونی آن سالم باشد و کاملا به جداره گوشت چسبیده و فاقد هرگونه فضای خالی باشد
7- بسته های گوشت منجمد فاقد هر گونه خونابه و یخ باشد
8-حتی الامکان قطعاتی را انتخاب کنید که متناسب با مصرف یک وعده یا روزانه باشد، تا مجبور به نگهداری گوشت خارج شده از حالت انجماد برای مصارف بعدی نباشید.
9- برای مصرف و باز شدن ، گوشت را در دمای 4+ درجه سانتیگراد قرار دهید تا گوشت به تدریج از انجماد خارج شود.
10-برای خروج گوشت منجمد از حالت انجماد، به هیچ عنوان بسته های گوشت را در دمای اطاق یا نزدیک بخاری و محیط گرم قرار ندهید.
11- اگر عجله ای در مصرف و پخت گوشت منجمد داشتید، و قبلا" پیش بینی نکرده اید وبسته گوشت را در زمان لازم برای خروج از انجماد در دمای یخچال(4+) قرار نداده اید ، می توانید قطعات گوشت منجمد را جهت پخت، در ظرف پخت قرار داده و بپزید.
12-در نگهداری گوشت منجمد یا برای تقسیم گوشت به اندازه های کوچک تر، هر گز کاری نکنید که انجماد گوشت شل شود تا دوباره در فریزر قرار داده شود.
13-برای تقسیم کردن گوشت منجمد به قطعات کوچک تر، اگر دسترسی به امکانات مناسب تر ندارید، می توانید از وسایل برنده ای مثل ارّه آهنی یا کارد و امثال آن استفاده کنید.
14-اگر مجبور شدید گوشت را در حالت منجمد به قطعات کوچک تر تقسیم کنید، برای نگهداری، هر قطعه را مجددا" در پوشش نایلونی یا سلفون قرار داده و سریعا" به فریزر منتقل کنید
تأکید بر چند تذکر مهم:
الف - گوشتی که از انجماد خارج شده است، بسیار زودتر از گوشت معمولی فاسد می شود؛ بنابراین سریعا" باید مصرف شود.
ب - هرگز گوشتی را که از انجماد خارج شده است برای نگهداری بیشتر مجددا" منجمد نکنید. چون علاوه بر اینکه خیلی زودتر فاسد میشود؛ بلکه چنین گوشتی فاقد ارزش لازم غذائی خواهد بود.
ج - اگر گوشت منجمد را چرخ نمائید، به سرعت خراب شده و ارزش غذائی خود را از دست می دهد. لذا اگر چنین گوشت چرخ کرده ای قابلیت مصرف داشته باشد، بایستی سریعا" مصرف گردد , از تقسيم و بسته بندي مجدد آن براي نگهداري در يخچال پرهيز شود .
در خاتمه یاد آوری می نمائیم که: بسته بندی و انجماد گوشت در کارخانجات مجهز و پیشرفته ، تحت نظارت متخصصین امر و با رعایت کلیّه موازین فنی و بهداشتی دامپزشکی صورت میگیرد تا به دست ما (مصرف کنندگان) برسد. و به جرأت می توان گفت از مطمئن ترین گوشت هائی است که در بازار عرضه می گردد. اگر مسائل و مشکلات تأثیر گذار بر آن کاسته شود، در عمل بهترین و اقتصادی ترین و سالم ترین روش تهیه و توزیع و نگهداری گوشت در سراسر جهان می باشد. در کشور ما نیز بهترین گزینه برای تأمین نیاز پروتئینی هموطنان عزیز در اقصا نقاط بوده است.
که تحت نظارت سازمان دامپزشکی و در طول سالیان متمادی در جهت مطلوب تر شدن ، با استفاده ازامکانات پیشرفته و توان علمی مدیران متخصص و تلاش مستمر عوامل اجرائی انجام می گیرد و اين وظيفه شما مصرف كننده عزيز است كه با رعايت نكات فوق ، بهداشت خانواده خود را تامين كنيد.
تهیه کتتده / مهندس محمد شرافت کارشناس مهندسی بهداشت محیط 24 دی 1397